Valarbetaren (S) i Upplands-Bro

En blogg om min tid som valarbetare 2018


4 september 2018

Inför tisdagens pendeltågsutdelning packade vi påsar i måndags.1 september 2018


Fler bilder i galleriet


31 augusti 2018

Det regnar, men i vårt parti har vi sol i sinnet. 

30 augusti 2018

 

Nu börjar vi närma oss sista veckan. Det är nu vi valarbetare bruka bli trötta och lite kinkiga, men det gäller att komma över det och gå in i den absoluta slutspurten. Hittills har det gått bra att  fylla valstugan med medarbetare. Skall börja rekrytera valsedelutdelare till vallokalerna. Det brukar bli lite knixigt att fylla de sista passen.

 

Har tagit det lugnt denna vecka. Har varit en del i valstugan men inte deltagit i andra aktiviteter. I måndags åkte jag till partiexpen i Bro för att vara med och packa inför tisdagens pendeltågsutdelning, men allt var redan packat och klart när jag kom. Pendeltågsutdelningen var jag inte heller med på eftersom jag följde med min fru till läkaren på förmiddagen. Även valarbetare har familj, vilket jag ibland har glömt bort. Någon dörrknackning eller korvgrillning i bostadsområden har jag inte heller deltagit i. I tisdags kväll  prioriterade jag ett möte med medlemmar från reumatikerförbundet och diskuterade deras verksamhet. Även valarbetare är aktiva i föreningslivet.

Ofta får jag frågan vem som vinner valet. Det är lite underligt att även om Socialdemokraterna som vanligt får flest röster är det inte säkert vi anses som segrare. Ibland anses vinnaren vara det parti som får tillsätta statsministerposten, finanslandstingsrådsposten eller posten som kommunstyrelsens ordförande och det behöver inte vara några från det största partiet. Ofta brukar pressen utse ett parti som överraskar som vinnare, och det kan i år bli Kristdemokraterna.
Vi får se vad som händer. Jag tror att det kommer att bli några spännande veckorna efter valet, då vilka som skall styra skall förhandlas fram. Det kommer inte att vara självklart varken på riks-, landstings- eller kommunal nivå. 


26 augusti 2018


25 augusti 2018

Uppe vid valstugan vid öppnandet kl 11.00 och drog in elen. Den tar vi från en lyktstolpe med kommunens medgivande. 
Tog sedan en tur till Tjustaskolan där det pågick "Bygdens dag". Så vitt jag vet är det första gången de politiska partierna deltar där.
Avslutade lördagen i Kungsängen med att koppla ur elen och stänga stugan.24 augusti 2018 

I går, torsdag, fick vi ström. Jag besökte valstugan vid lunchtid för att hämta termos och kaffe för att brygga till eftermiddagen. Det satt ett visitkort från en ingenjör i kommunen på containern, men vid uppringning fick jag beskedet  -"numret är inte i bruk". Det visade sig vid kontroll med kommunen, att telefonnumret på visitkortet var felaktig, omkastning av siffror. Så småningom kom jag emellertid rätt och fick beskedet,att nu har vi el, men det är först kl 15.00 på dagarna som den fungerar. 

Vi besöktes i framåt kvällen av Erika Ullberg som är vårt första namn på landstingslistan. Det gavs tillfälle att ställa frågor och diskutera sjukvården. En fråga jag fått under dagen är:
- "Varför vill socialdemokraterna öppna en vårdcentral till i Upplands-Bro?"
Och svaret är att vi nu är så många, att de två som finns inte räcker till.

Bilder hittar du i Bildgalleriet!  22 augusti 2018

Var i förmiddags i valstugan för att se om vi fått valsedlarna. Det hade vi. Tog med mig termosen och ett kaffepaket för att brygga kaffe hemma inför eftermiddagens pass. Vi har ännu inte fått ström. Tog också en sväng till kommunhuset för att kontrollera att våra valsedlar var korrekt utlagda. Allt OK.
Förtidsröstningen börjar i dag och kan ske i Kommunhuset, Kungsängen, och Brohuset, Bro. Mer information på kommunens hemsida.

 

 

 Många samtal blir det i valstugan. Mycket frågor och synpunkter förs fram. Särskilt pratas det om skolan, äldreomsorgen och byggandet i kommunen. Alla samtal registrerar vi på "Sappen". En app som kan fås där appar finns. Jag registrerar bara de samtal som har någon längd, dvs inte bara en fråga utan utbyte av åsikter.

All statistik samlas av partiet för att  Stefan Löfven på valnatten skall kunna säga att vi knackat på x antal dörrar och genomfört y antal samtal med väljarna. Intressant är hur han fortsätter.
Blir det "Och tack vare det kan jag sitta kvar som statsminister" ?20 augusti 2018

Kungsängens valstuga i går och i dag. Många besökare och många intressanta samtal. Det finns ett intresse att prata politik. Unga och gamla kommer fram och har en fråga eller bara vill diskutera i största allmänhet. Det har varit samtal om pendeltågen, flyktingarna, skolan och äldreomsorgen. Man kastas från det ena ämnet till det andra. 

I dag öppnade jag containern. Eftersom vi ännu inte fått ström bryggde jag en termos kaffe hemma och tog med mig. I morgon blir det samma upplägg.19 augusti 2018

I går hände det. Jag missade att valstugan var öppen. Enligt det schema över aktiviteter jag har, skall första öppna valstugedagen vara i dag, söndag. Vad jag missat var att ett nytt schema gjorts. Känns igen. Det är så det fungerar i en valrörelse. Hela tiden ändringar i planeringen. Det gäller att vara på tå och inte fastna i vad som tidigare har bestämts. Flexibilitet kräver en bra planering, och det har vi. I dag finns jag i valstugan i Kungsängen från kl 11.00. Öppettiderna är 11.00 - 15.00 på lördagar och söndagar, 15.00 - 19.00 på vardagar.

På lördagseftermiddagen hade vi utbildning för valarbetarna. Arbetarekommunens tre valledare höll en kurs där vi gick igenom vad vi skall göra, hur vi skall göra och när vi skall göra det. Som ses på bilden använde vi påsar med gamla rosen. Lite nostalgiskt men mest för att undvika slöseri. 

Fler bilder finns i Bildgalleriet!18 augusti 2018

Var och tittade till Kungsängens valstugan i morse. Under natten hade den utrustats med möbler och utanpå kunde man se att det är sossarnas stuga. Undrens tid är inte förbi. Vi behöver komplettera med fler möbler, framför allt stolar, och informationsmaterial. Möjlighet att brygga kaffe är också något vi får åtgärda. I eftermiddag och kväll har vi träff för alla valarbetare. Då kommer vi att boka in oss på alla kommande aktiviteter och bemanna valstugorna. I morgon, söndag, kl 11.00 öppnar valstugorna. Tre veckor kvar. Det är en vecka kortare tid jämfört med tidigare val. Valdagen infaller i år andra söndagen i september. All information om valet (hur, var och när) finns på valmyndighetens hemsidawww.val.se17 augusti 2018

 

Nu närmar vi oss starten på slutspurten. Den korta valrörelsen de tre sista veckorna före valet. Nästa vecka är det full fart med flygbladsutdelning, torgmöten, grillkvällar och dörrknackning. Just nu känns mycket som kaos. Många valarbetare har frågor. Vad händer?

 

Det som pågår är slutplanering av aktiviteter. Det är inte alltid lätt att få ihop logistiken. När man löst ett problem uppstår två nya. Så här är det alltid. Jag är lugn och vet att alla bitar komma att falla på plats. Med en bra bra planering är det lätt att improvisera och göra annorlunda när problemen uppenbarar sig, men lite spänt är det.

Jag har tillsammans med ett par kamrater lovat att hålla i valstugan i Kungsängen. Se till att den öppnas och att den är bemannad, fixa kaffe och i övrigt se till att allt fungerar.

Vid ett-tiden i dag kom valstugan, en röd container. Praktiskt men inte lika hemtrevligt som forna tiders stugor. Nu är den på plats och skall fyllas med möbler, vattenflaskor, kaffebryggare, sopbehållare och informationsmaterial. Nu är vi på gång.
15 augusti 2018

Nu har det affischerats. Själv vad jag inte med gänget som var ute, men resultatet syns lite överallt, även om mängden affischer har minskat betydligt de senaste åren.
Har affischerna någon betydelse? Ja, det tror jag. Inte så att någon påverkas och byter uppfattning, men det blir en ständig påminnelse om att det är val på gång. Dessutom ökar affischeringen sammanhållning framför allt inom ungdomsförbunden. Kampen om de bästa platserna runt Sergels Torg utspelas varje valrörelse.

På fredag skall vi få valstugan. Den kommer att stå utanför gymet Kenzai i Kungsängen. Den vanliga platsen på torget är uppgrävd och ett nytt torg håller på att byggas. I Bro tror jag att valstugorna skall stå som vanligt vid gradängen i centrum.

Vad gör jag som valarbetare i väntan på valstuga och full fart på aktiviteter. Jo - läser handlingsprogrammet. Jag måste veta vad Socialdemokraterna har för planer för kommande mandatperiod.9 augusti 2018

En blogg om valarbete. Varför gör jag detta?

Jag heter Hans Bergström och har varit politiskt aktiv på kommunal nivå sedan 1974, men drog mig tillbaka för fyra år sedan. I denna valrörelse, 2018, har jag lovat att göra en insats som valarbetare och fick då idén att föra dagbok.  Dels för att ha egna minnesanteckningar, dels för att jag tror det är av intresse att dokumentera vad tusentals av valarbetare uträttar med ideellt arbete och dels för att vi nu befinner oss i en brytningstid där valrörelserna byter karaktär. 

Egna anteckningar kanske kan bli intressant för barnbarn och deras barn i en framtid. Ett sätt att bli ihågkommen kanske.
Valarbetarnas vardag är lite av upplysning eller påminnelse om, att de flesta medlemmar i partierna inte är avlönade politiker. En insyn i allt det oavlönade arbete som utförs, tror jag kommer att överraska somliga.
Nu genomgår det politiska livet en omdaning. Jag har sett i många år hur diskussioner mellan grannar och på arbetsplatser har minskat och också fått en annan inriktning. Tidigare diskuterades hur vi ville utveckla samhället. Numera tycker jag det oftast är påpekande av brister. Jag kanske har blivit gammal och gnällig, men tycker mig ständigt stöta på människor som "är mot allt". Det är de som hörs mest.
De sociala medierna har fördelen att alla numera kan publicera sina åsikter. Envar sin egen ledarskribent. Tyvärr sorteras inläggen på Facebook, Instagram  mm så, att vi läser och gillar de som tycker lika som vi. På detta sätt bryts inte åsikter mot åsikter, och uppfattningarna blir polariserade. Jag har varit med om valrörelser, där vi har blivit mycket förvånade över valresultatet, därför att vi har lagt för mycket kraft att prata med varandra och inte haft en aning om vad andra tycker. Detta blir särskilt tydligt på nätet.

Jag kommer inte att avsiktligt skriva om politiken. Vad jag tycker i politiska frågor kan du läsa på min blogg http://hansbergstrom.blogspot.se  
Denna blogg kommer att innehålla berättelser om själva valarbetet. Jag räknar med att det blir en hel del bilder också. Jag brukar fotografera. Det kan vara känsligt för några att finnas med i politiska sammanhang. Allt jag lägger upp är helt lagligt att publicera på nätet. Politiskt aktiva och aktiva valarbetare tar jag för givet, att de inte har något emot att synas. Andra personer kommer jag att fråga om det är OK med publicering. Skulle någon vara missnöjd med att vara med på bild , så säg till och jag tar bort bilden.